U 2021. GODINI PODJELJENO 197.000 kg POMOĆI

DJELOVANJE CARITASA U 2021. GODINI

Našem Caritasu u 2021. godini za pomoć se obratilo 559 obitelji sa 1.376 člana što je za 50 obitelji više nego u 2020. godini.

Obiteljima koje su zatražile pomoć pomognuto je 4.342 puta jednom ili u više navrata paketima hrane i higijene (ukupno oko 197.000 kg), novoj i rabljenoj odjeći i obući, kupovinom lijekova, pripomoći u putnim troškovima za odlazak na liječničke preglede, drvima za ogrjev i drugom karitativnom pomoći. Od toga je 61 obitelji s 5 i više članova ili 347 člana i 498 obitelj s manje od 5 članova ili 1029 člana. Pomoć je dobilo 44 obitelji samohranih roditelja i 155 obitelji koje imaju invalidnog ili bolesnog člana.

Sa Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 12. travnja 2021. potpisan je Ugovora o financiranju u okviru natječaja “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebnijim osobama podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza III” iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije u iznosu od 3.933.644,00 kn. Ovim ugovorom predviđena je kupovina hrane za dvanaest (12) mjesečnih paketa (25 artikala), higijenskih potrepština za osobnu higijenu i higijenu kućanstva za tri (3) paketa (10 artikala), te za jedan (1) paket (3 artikla)higijenskih proizvoda vezanih uz borbu protiv koronavirusa (COVID-19) za 1.000 krajnjih korisniha o kojima se skrbi naš Caritas. Zbog produljenog postupka javne nabave s realizacijom Ugovora i podjelom se krenulo u sredinom lipnja 2021., te je do kraja 2021. godine podijeljeno 6.595 paketa hrane i po 1.000 paketa higijenskih potrepština za osobnu higijenu, higijenu kućanstva i proizvoda vezanih uz borbu protiv korona virusa (COVID – 19) za 1.119 krajnjih korisnika pomoći. Završetak projekta predviđen je sredinom travnja 2022. godine.

U Caritasovoj pučkoj kuhinji u 2021. godini skuhano je i podijeljeno 31.814 topla obroka od kojih je 16.065 podijeljeno u pučkoj kuhinji, a 15.749 je dostavljeno na kućne adrese u Golubiću, Žagroviću i Kninu (svaki dan djelatnici i volonteri Caritasa prelazili su oko 60 km) onima koji zbog starosti, bolesti ili udaljenosti sami ne mogu po njega doći u pučku kuhinju. Za 6 obitelji sa 7 čanova s područja Općine Biskupija u dostavi pripremljenih toplih obroka svakodnevno su pomagali Vatrogasci iz Općine Biskupija.

U suradnji s Caritasom biskupije Šibenik od 5. mjeseca 2011. imamo kumstva “5 za 1” tako da sada iz Knina i Kistanja kumstvo prima 5 obitelji.

Spread the love